ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΙΣΤΑ ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟ: ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Το νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου μετά το «Agora II – Δεσμώτες», γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γιώργος Αυγερόπουλος: «Η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που καθιστά αυτή την ιστορία μοναδική. Πρόκειται για μια χώρα η οποία καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα, τρίτη κατά σειρά κρίση μετά την οικονομική και το προσφυγικό, χωρίς να έχει προλάβει ακόμα να επουλώσει τις πληγές που της προκάλεσαν 10 χρόνια νεοφιλελεύθερων πολιτικών σκληρής λιτότητας. Έτσι, από αυτή την «τοπική» ιστορία αναδεικνύεται η τεράστια συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει παγκοσμίως και από τα αριστερά και από τα δεξιά: Ότι η νεοφιλελεύθερη σχολή σκέψης που κυριάρχησε στις κοινωνίες μας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δεν λειτουργεί. Ότι η «παντοδύναμη αγορά» δεν μπορεί να δώσει καμία λύση σε τέτοιες κρίσεις. Ότι οι ανισότητες εντάθηκαν με την πανδημία. Ότι ο Βασιλιάς εν τέλει ήταν γυμνός. Πρέπει να κατανοήσουμε τα μαθήματα που μας δίνει η πανδημία, ώστε να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο. Το οφείλουμε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που χάθηκαν».

Έδωσε τον τίτλο Παρόντες στην ταινία «Διότι, όλοι πρέπει πλέον να είμαστε παρόντες: οι κινηματογραφιστές, οι δημοσιογράφοι, όλοι οι ενεργοί πολίτες. Ζούμε μια ιστορική περίοδο, στην οποία ο κόσμος μας χωρίζεται στο πριν και στο μετά την πανδημία. Επομένως, απαιτείται ταυτόχρονα και μια κριτική ματιά πάνω στην εξουσία. Τα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να χαμογελούν στην κυβέρνηση και να τη χτυπούν στην πλάτη, λέγοντας πόσο καλά τα κάνει όλα, αλλά να της υποδεικνύουν πού ακριβώς έχει κάνει λάθος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ‒φυσικά όχι όλα‒ δεν κάνουν καλόπιστη κριτική αλλά δημοσιεύουν απαίσιες αγιογραφίες για την κυβέρνηση. Κι αυτό, ξέρετε, είναι δείγμα κακής δημοκρατίας».

Παίζεται

8/9 ΤΕ & 9/9 ΠΕ

Ώρα προβολής: 20.30

 

 

 

 

    • Είδος ταινίας: Ντοκυμαντέρ
    • Xώρα παραγωγής: Ελλάδα
    • Χρονολογία παραγωγής: 2021
    • Σκηνοθεσία & Σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος
    • Διάρκεια:

Γνωρίστε τους κινηματογράφους μας